Baner - Bivši veslači SezonaPovijest | Vijesti | Veslači | Treneri | Krug slave | Dom Gusara  
Gusar.com Home
 Seniori | Juniori | Mlađi juniori | Kadeti | Bivši veslači

 

Smoljanovic_Tomislav.jpg (9885 bytes) Ime Smoljanović Tomislav - Doktor
Datum rođenja
Mjesto rođenja
Visina
Težina
Adresa / tel #
Ne voli

 

     Veslati sam počeo 1989. godine u sedmom razredu osnovne. Išlo je to neko vrijeme, ali su onda uletila dva leteća asa iz matematike, kod Bajre, pa je veslanje lagano ostalo na čekanju boljih dana. Tako se pridružilo tenisu, vaterpolu, gimnastici, atletici...
     U drugom razredu srednje, 1993. g., sam ponovno, ne znajući gdje potrošiti slobodno vrijeme, zalutao u Spinutsku 69 i Gusara. Kako je klub nedugo zatim odletio u zrak, a time i vecina brodova, počeo sam, sa prvim trenerom Zuzom, upoznavati padine Marjana.
     Malo, po malo, dotrčao sam i do trenera Sučića. On me je ubrzo ujedinio u vezu sa  Damirom Vučičičičići...Vušššš, koji i dan danas pati kad i ja. Prvo Prvenstvo države (1994) smo veslali 2+, ali kako nismo znali veslati više od 28 zaveslaja u minuti, bili smo drugi.
     1995. je bila druga priča. Te smo godine sa Tonijem Batinićem Koreja kao kormilarem u 2+ prvo osvojili Prvosvibanjsku regatu. Slijedio je Munchen, drugo mjesto, Bled, prvo, Prvenstvo države, prvi za juniore, drugi za seniore. Šlag na kraju je bilo Svjetsko juniorsko prvenstvo u Poznanu, Poljska, gdje smo osvojili srebro.
     Tako smo doveslali i do seniora i trenera Igora Čulina Rode. Te 1996. smo osvojili i prvi seniorski naslov prvaka države u 2+. Kormilario nam je Duje Rako Mudri.
     Dogodine smo Vušššš, Nikša Skelin, Lino Jakšić i ja u 4- pokušali izboriti Svjetsko B prvenstvo. Kako Skela kaže da ima dana kad ne ide, a tad je bio jedan od tih dana. Na startu zam zaribao pravac i nikakav finsh to nije mogao popraviti. Još mi je gorko u ustima.
     To su ljeto Skelini imali blizak susret s autobusom i Siniša je slomio ruku mjesec dana prije Svijetskog prvenstva u Francuskoj. Tada sam upao kao njegova zamjena u 2+ sa Denisom Boban i kormilarem Vedranom Kljaković Gašpić. Tamo smo popušili debelo, bili smo 10., predzadnji. No, taj mjesec dana veslanja sa starijim seniorima mi je puno poboljšao tehniku veslanja. Vrativši se iz Francuske osvojili smo Prvenstvo Hrvatske u 4-.
     1996. smo Vuššš i ja u 2- ostvarili normu za Svijetsko B. Problem je bio u tome, što smo se dan kasnije na zagrijavanju sudarili sa Talijanima. Brod su nam skroz uništili, a što je i najgore stradala su i Vušššova leđa. Ode još jedno Svijetsko B. Vučko je malo plivao to ljeto, dok sam ja sa Tonćem Kalinić uveslavao 2X. Prizdravivši Vuššš, Skela, Oliver Martinov i ja smo sjeli u 4- i na 5. Svijetskom studentskom prvenstvu u Zagrebu osvojili srebro.
     Kako studiram u Zagrebu i tamo treniram sam po planu trenera Ćulina u prostorijama Mladosti, od ove godine nisam očekivao ništa posebno. Onda se Jure Mrduljaš vratio iz SAD i popunio prazninu u Gusarevom osmercu, što se i pokazalo na Prvosvibanjskoj regati. Potvrdilo se i u Italiji, u Piedilucu osvojenim 3. mjestom. Stariji seniori smatraju da su im bolje šanse za Olimpijadu u 4-, pa smo mi sreću odlučili potražiti u 4+. U tome smo i uspjeli. U Beču smo bili prvi, pobijedivši ekipu koja je ovih dana osvojila Nations cup, u njoj je i moj cimer, pašanac Marko Rušev, a u Luzernu smo bili drugi 17 stotinki ispred zadarskog 4+ izborivši time normu ovaj put za Svijetsko A u Kanadi.
     Kako na Olimpijadi nema 4+, ipak smo se "smilovali" Zadranima pa smo s njima nastupili na Svjetskom prvenstvu i zauzeli 9. mjesto, što ipak nije bilo dovoljno za olimpijsku normu..
     Pri kraju te 1999. godine prelazim u zagrebačku Mladost. Moji iz Gusara se nisu bunili jer su znali da ovako rastrzan više ne mogu. Faks i cura u Zagrebu, a trening i ekipa u Splitu. Razišli smo se u ljubavi i prijateljstvu, a dokaz tome je da me gusaraši još smatraju u dubini duše svojim. Uostalom, kad god sam u Splitu svratim na Gusara, a zovu me i na sve fešte.
     Na kraju i najvažnije, moram spomenuti moju ljubav Anicu, koja već 8 godina ima neizmjerno puno razumijevanja za sve moje treninge, pripreme, regate i žuljeve na rukama. I zato ju neizmjerno volim, kao i veslanje.